Простори на «занедбанках». Як зростають творчі хаби

Креативний хаб

Простір креативного хабу URBAN CAMP LVIV. Джерело: URBAN CAMP LVIV

Креативні хаби — явище, яке активно розвивається в нашій країні. Це віртуальні або фізичні осередки для об’єднання творчих людей.

Що таке хаб? 

Саме слово «хаб» перекладається з англійської як «вузол», «центр». Креативні хаби зосереджують навколо себе творчу тусовку, стають місцем проведення освітніх проєктів та творчих та мистецьких ініціатив. 

Часто хаби надають послуги з різних напрямків дизайну та креативних індустрій: 3D-моделювання, відео- та звукозапису, фотозйомки, художнього оформлення, урбаністичного дизайну, архітектурного проєктування тощо. 

Такі простори активно ширяться не лише у великих та малих містах, а навіть у селах. Для невеликої аудиторії користувачів креативні хаби можуть діяти як публічні простори, де можна користуватися різною технікою, спілкуватися з однодумцями, проводити майстеркласи. Часто такими креативним центрами стають бібліотеки.

У Луцьку кожна бібліотека працює не лише як книгосховище, а як хаб. Поміж книжкових стелажів творці простору розмістили дивани, зручні крісла, інтерактивні дошки, кавоварки і навіть швейні машинки. 

Дитячі книгозбірні  проводять майстеркласи, зустрічі з цікавими людьми, квести, турніри з настільних ігор. Бібліотеки для дорослих запрошують на тренінги, арттерапевтичні заняття, презентації книг.

Під час повномасштабної війни майже кожна книгозбірня створила волонтерський осередок, де охочі плетуть маскувальні сітки і збирають допомогу військовим. 

Чим займаються креативні хаби

Яка місія таких культурних осередків і для чого вони потрібні, йшлося під час дискусії «Креативні індустрії та хаби: їхня роль в сучасному українському суспільстві», що відбулася у Луцьку 2—4 жовтня в межах форуму «Комплексне просторове планування громад — основа сталого розвитку України».

Учасниці діалогу — це засновниці культурних хабів та просторів з різних міст України. Серед них: Руслана Порицька , Тетяна Зубрик , Анастасія Палій , Олександра Венславовська  та Катерина Кравчук .

Дослідниця культурних та креативних індустрій Катерина Кравчук розповіла, що креативна економіка  хоч і відносно нова галузь, проте перспективна.

З її слів, цей сегмент економіки створює багато робочих місць, а також транслює національну ідентичність та культурні цінності. Крім того, більшість культурних продуктів легко експортувати (живопис, народні ремесла, декоративно-ужиткове мистецтво, мода тощо).

Втім, головна місія креативних осередків, на думку спікерів, — це припинити відтік молоді у більші міста та інші країни, мотивувати їх творити вдома. Хаби формують активне творче середовище в громаді та сприяють змінам в містах і селах.

Катерина Кравчук розповіла, що креативні хаби використовують історико-культурний та природний потенціал території у плануванні своєї діяльності, виявляють проблеми громади.

«Аналіз креативного потенціалу міст допомагає Міністерству культури скласти «дорожню карту» реформ», — наголосила експертка.

Засновниці креативних хабів впевнені, що створення творчих осередків навіть у невеликому селищі є перспективою для співпраці з іншими хабами, розширення, об’єднання зусиль. 

До прикладу, у селі Шевченкове Калуського району Івано-Франківської області, населення якого складає 2112 осіб, цьогоріч розпочав роботу «Хаб спільнотворення».

Осередок створили за сприяння селищної ради, івано-франківського осередку БФ «Рокада» за підтримки Агентства ООН у справах біженців в Україні.

В хаб придбали проєкційне обладнання, ноутбук та нові меблі і одразу організували кінопокази для вимушених переселенців та місцевих жителів. Усі охочі можуть провести захід в хабі, скористатися проектором, показати фільм чи презентацію. 

Креативний потенціал «занедбанок»

Цікавою особливістю функціонування креативних хабів є те, що вони не створюють для своєї діяльності нових приміщень, а шукають вільний простір (часто занедбаний) з пільговою орендою. 

На Хмельниччині у селі Гораївка біля Бакотської затоки вимушена переселенка з Харкова Аліна Олійник разом із директором фестивалю Respublica  Андрієм Зоіним перетворили закинуту школу у креативний простір «Бакота Хаб». 

Засновники кажуть, що створений ними осередок — це і мистецька резиденція, і культурний центр, і хостел та місце для відпочинку туристів та розвитку громади. Тутешня молодь отримала місце для спілкування та реалізації своїх творчих ідей.

До того ж у хабі зупинялися вимушені переселенці, а згодом купували хати поблизу.  Село, у якому жило трохи більше ніж 600 людей, почало оживати та наповнюватися молодими креативними людьми завдяки діяльності нового культурного центру.

Занедбана сільська школа, яка перетворилася на «Бакота Хаб». Джерело: фб Бакота Хаб.

Занедбана сільська школа, яка перетворилася на «Бакота Хаб». Джерело: фб Бакота Хаб.

Молодіжний обмін «Віднова» в «Бакота Хабі». Джерело: фб Бакота Хаб

Молодіжний обмін «Віднова» в «Бакота Хабі». Джерело: фб Бакота Хаб

Руслана Порицька розповіла про ревіталізацію захаращеного ангара, розташованого на вул. Залізнична, 9 для творчої діяльності театру «Гармидер» та інших креативних ініціатив.

«У нас було 10 тисяч доларів, більшість цих коштів пішли на фізичні речі – покриття, освітлення, вентиляцію і закінчилися дуже швидко. Але довіра спільноти дозволила нашій команді реалізувати проєкт на значно більшу суму. Попередньо сформований бекґраунд допоміг залучити додаткові фінансові ресурси», — розповіла співзасновниця. 

Режисерка каже, що з початком повномасштабного вторгнення значно знизилося  фінансування з міських бюджетів, але зросла можливість залучення грантових коштів і інвестицій локальних бізнесів.

«Бізнеси готові вкладати, але не знають, у що саме. Бракує поінформованості у перспективних можливостях креативних об’єднань», — зазначила Анастасія Палій, архітекторка проєкту Urban Camp.

Публічний простір URBAN CAMP LVIV. Джерело: uc.in.ua

Публічний простір URBAN CAMP LVIV. Джерело: uc.in.ua

Дитячий простір URBAN CAMP LVIV.

Дитячий простір URBAN CAMP LVIV.

Зокрема, творцям Urban Camp вдалося залучити до ревіталізації занедбаного львівського палацу культури ЛОРТА, крім іноземних донорів, локального інвестора — мережу магазинів «Лео Кераміка». Спільними зусиллями вони заснували Urban Camp — креативний хаб та житло для внутрішньопереміщених сімей у Львові.

Цей осередок допомагає інтегруватися у життя міста, брати участь у тренуваннях, майстеркласах, концертах та всебічно розвиватися. Тут є тимчасове житло хостельного типу, простір  для проведення заходів, укриття.   

Співпраця з владою та молоддю

Засновники креативних хабів поділилися, що найважче в їхній роботі протистояти концепції «не на часі», яка блокує багато цікавих ініціатив.

«Не існує безнадійних кейсів. На кожну відмову необхідно реагувати конкретнішим планом діяльності — акумулювати в ньому корисні та практичні пропозиції щодо роботи хабу, додати звіт напрацювань після проєктів для зворотного зв’язку з владою.

Це сформує довіру до громадських організацій, а не лише до бізнесів і зацікавить владу співпрацювати. Головне, ніколи не допускати комунікації на рівні прохача — лише партнерський діалог», — поділилася досвідом Руслана Порицька. 

Важлива мета створення хабів — це втримати креативну молодь на місцях, залучати її до творчих процесів громади. Для цього необхідно працювати над цікавими для молоді ініціативами.

«Щоб бути ближчою до молоді, її інтересів і цінностей, я пішла працювати в університет. Мушу сказати, що теперішнє покоління — найкраще з усіх», — зауважила режисерка. 

Вона каже, якщо молодь не йде на комунікацію, проблему потрібно шукати не в молоді, а в ініціативі. Молодь шукає для себе нових форматів, створює  власні цінності і прагне творчої самореалізації. 

«Молоді люди не підуть на звітний концерт. Не треба їм пропонувати застарілі формати. Краще поцікавитись, що вони хочуть. Ви почуєте багато ідей. Тому ті урбан-простори, креативні хаби, які формуються сьогодні — це майбутнє для молоді», — резюмувала експертка.

misto.media Підписуйся на misto.media в інстаграмі, фейсбуці та телеграмі

також читайте

Співзасновниця мистецьких просторів «Ангар» та «Культурне укриття», керівниця театру «Гармидер» у Луцьку.

Керівниця Центру розвитку креативних індустрій Або Або, проєктна менеджерка платформи «Алгоритм дій» (Луцьк).

Керівниця проєктів Urban Reform, архітекторка проєкту URBAN CAMP (Харків).

Співавторка концепції ревіталізації та розвитку колишнього дитячого санаторію ім. Коцюбинського у новий проєкт SUN Territory (Вінниця).

Співзасновниця креативної агенції Lanka.pro, сертифікована фасилітаторка, дослідниця ролі культурних, креативних індустрій у сталому розвитку.

Сектор економіки, що ґрунтується на інтелектуальній діяльності і працює як система взаємодії творчих ідей, інтелектуальної власності, знань, технологій тощо.

Музично-мистецький фестиваль сучасного вуличного мистецтва, який проводиться  у Кам'янці-Подільському.