Що почитати? Спитали в Колоса про 5 улюблених книжок Кінга

Стівен Кінг і Сергій Колос

У Кінга були кращі, були гірші книги. Але це однозначно майстер слова

Фото: Олександра Міліщук

Сьогодні, 21 вересня, американському письменнику Стівену Кінгу виповнюється 77 років.

Він давно увійшов в історію світової літератури та навіть кінематографу. misto.media запитало Сергія (Колоса) Мартинюка, лідера гурту «Фіолет», письменника, а нині військовослужбовця, про улюблені твори Кінга.

(До слова, misto.media рекомендує почитати книги Сергія теж)

Далі — слово Колосу.

Стівен Кінг давно і заслужено став мас-маркетом. Але це радше про масштаби продажів його книг і популярність, а не про якість. Попри не найвдаліші, на мій погляд, романи останніх років, Кінг лишається одним із наймайстерніших оповідачів нашого часу, плюс — тонким знавцем людських страхів і нерозкритих потенціалів. У моїй добірці ви не знайдете ні «Кладовища домашніх тварин», ні «Сяйва», ні Пеннівайза, але запропоновані книги точно заслуговують вашої уваги.

Історія Лізі (2006)

Головна героїня роману Лізі Лендон важко переживає втрату чоловіка, відомого письменника. А ще проблеми зі сестрою, переслідування одержимими «літманіяками» та Довгий Хлопець, почвара з потойбіччя… Жити минулим не варіант, але саме там для Лізі – відповіді на всі виклики сьогодення. Чудова психологічна драма про сімʼю, в якій фірмові моторохи Кінга – лише тло для історії двох людей. 

Необхідні речі (1991)

У Касл-Року, міфічному містечку з книг Кінга, відкрились «Необхідні речі» – крамничка Ліленда Ґонта, який за символічну ціну може задовольнити будь-яку примху покупця. В місті розгортається справжнє пекло, і шериф Алан Пенґборн змушений зупинити цю колотнечу, а разом з тим зʼясувати, хто ж насправді цей таємничий Ліленд Ґонт. Перфектно про психологію життя маленьких спільнот + дуже пізнавальний гайд життям провінційної Америки.

Салимове лігво (1975)

Один з перших романів Кінга, знаковий жахастик про вампірів з глибинки, життя письменника і таємничий будинок на пагорбі… – по-справжньому лячно, захопливо, лаконічно і дуже вагомо з огляду на класику кінематографічного горору 80-их. А в перекладі Олександра Красюка ще й дуже смачно. 

Острів Дума (2008)

Лафкравтівський атмосферою – принаймні, для мене! – роман Кінга, який отримав дуже суперечливі оцінки читачів та критиків. Едгар, головний герой, втративши в аварії руку і намагаючись підтягнути покоцану менталку, переїжджає на мальовничий острів Дума. Картини, які він починає там малювати, оприявнюють химерний дар Едгара змінювати намальованим життя людей. Наприклад, повернути зір незрячому приятелю. Утім, сила починає виходити з-під контролю, та й у острова є своя таємна історія… Вайбом один із найкращих романів Кінга нульових. 

Протистояння (1978)

Більш ніж пророчий постапокаліптичний роман Кінга про пандемію грипу, яка знищила тотальну більшість людей на планеті, натхненний «Володарем кілець» Толкіна. Тут вам і потужна соціалка на руїнах деморалізованого суспільства, і паранормальні явища з романтикою кінцесвітної любові, і потойбічне зло, одержимість яким рухає купку людей до встановлення диктатури, і епічність, не зовсім властива «камерному» Кінгу. Попри величезні обсяги, «протистояння» мчить тебе до фіналу наввипередки з автором, і це топ.

misto.media Підписуйся на misto.media в інстаграмі, фейсбуці та телеграмі

також читайте