Як вистава «Конотопська відьма» стала культовою

Чому про цю постановку всі говорять, а квитки розпродують задовго до вистави.

До Луцька везуть «Конотопську відьму». Це вистава Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, постановку якої торік здійснив режисер Іван Уривський за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка.

Дійство здобуло блискавичну популярність, квитки розпродують за лічені години, хоча їх вартість сягає 5000 гривень.

На виставу, яка відбудеться у Луцьку наприкінці листопада, залишилися місця збоку у партері та на балконі. У чому полягає феномен «Конотопської відьми», misto.media поцікавилося у театрального оглядача, комунікаційника театру «Гармидер» Віталія Шебеди.

«Виставу „Конотопська відьма“ у постановці Івана Уривського по праву вже можна назвати феноменом та культовою в історії українського театру. На мою думку, її популярність зумовлена вдалим поєднанням одразу декількох факторів. Передусім, потужний вплив має ефект вірусності в тіктоці, у якому хештег з назвою вистави зібрав понад 32 мільйони переглядів. Їх кількість зростає й далі. Не меншу роль відіграв інфлюєнс-маркетинг, який запустив лавину попиту охочих її подивитися — зачекінитись, зарахувати себе до когорти тих, кому вдалось потрапити на неї — навіть серед тих, хто до того не відвідував театр та нічого про нього не знали», — каже Віталій.

Він переконаний, що «Конотопська відьма» дійсно заслуговує на таку скажену увагу. Класична повість Квітки-Основ’яненка в сучасній постановці Уривського не втрачає актуальності.

У вистави — два склади акторів одного з кращих театрів країни. Наприклад, В’ячеслав Хостікоєв, який озвучив Тімоте Шаламе в другій частині «Дюни», Михайло Матюхін — один із солістів гурту Schmalgauzen, народна артистка України Олена Хохлаткіна, заслужений артист України Олександр Ярема. Хто саме гратиме 27 листопада в Луцьку, стане відомо напередодні показу.

Позитивно висловлюється оглядач і про роботу художниці-постановниці Тетяни Овсійчук, яка також займалася костюмами у виставі. Це не перша співпраця Овсійчук та Уривського.

Експерт каже, що в «Конотопській відьмі» мінімалістична, стильна, монохромна, без зайвих спецефектів сценографія з неймовірно красивими костюмами, які переосмислюють українське національне вбрання та дають іншу оптику, струшуючи пил банальної шароварщини.

Віталій Шебеда пояснює особливість вистави її багатожанровістю, адже в ній гармонійно існують і іронія, і драма. За його словами, глядач перебуває на межі реального та містичного. Це також мюзикл з чудовими музичними рішеннями та автентичним співом. Багато хто в очікуванні релізу окремої збірки пісень з вистави на стримінгових майданчиках. Ця подія стала б для українського театру також безпрецедентною.

«Чи можна сказати, що це найкраща вистава режисера? Ні. Про це він сам зазначає в чисельних інтерв’ю. Але після її перегляду ваше сприйняття театру цілком ймовірно поділиться на „до“ та „після“. Якщо ви досі не бували в театрі, то „Конотопська відьма“ стане хорошим початком, і ви не зможете зупинитись. Якщо ж ви поціновувач класичного драматичного театру „старої школи“, то ви більше ніколи не захочете витрачати на нього час», — інтригує театральний оглядач.

misto.media Підписуйся на misto.media в інстаграмі, фейсбуці та телеграмі

також читайте