Волинська трагедія. Де дізнатися більше

Волинська трагедія. Де дізнатися більше

Про Волинську трагедію можна знайти чимало матеріалів.

Фото: Олександра Міліщук

misto.media зібрало підбірку джерел про події 1943 року на Волині.

Нині в інформаційному просторі знову гучно звучить тема конфлікту між поляками та українцями, що мав місце у 1943 році. Вирішили зібрати актуальні джерела, з яких можна глибше дізнатися про ці події та зрозуміти їхнє значення. 

За лаштунками «Волині-43». Невідома польсько-українська війна

 Автор книги Володимир В’ятрович — історик і публіцист, один з найвідоміших дослідників українського визвольного руху. Автор подає події 1943 року до, під час та після Другої світової війни. 

«Кулемети й вишні. Історії про добрих людей з Волині»   

Книга польського журналіста й репортера Вітольда Шабловського вийшла друком у «Видавництві Старого Лева» у 2017 році. Для неї автор упродовж трьох років збирав свідчення волинян — поляків, українців, євреїв про страшні події 1943 року. Насамперед він нотував спогади людей, які зберегли пам’ять про ті роки. 

Історична правда 

Матеріали, присвячені Волинській трагедії, регулярно висвітлює проєкт «Української правди» «Історична правда», редактором якого є Вахтанг Кіпіані. Тут можна знайти як великі матеріали, так і згадки на цю тему серед політиків, заяви високопосадовців тощо. 

Локальна історія 

Низку статей та інтерв’ю про важкий період видав також проєкт «Локальна історія» (головний редактор Віталій Ляска). Це онлайн-журнал, який також має друковану версію. Тут можна знайти підбірку матеріалів, що присвячені темі.

Історія без міфів

Популярний youtube-проєкт «Історія без міфів» також висвітлював цю тему. Наприклад, на питання про причини трагедії і їх перебіг відповідав доктор історичних наук, професор Іван Патриляк.  

misto.media Підписуйся на misto.media в інстаграмі, фейсбуці та телеграмі

також читайте