Поліції бракує заяв від постраждалих, аби перевірити «богородицю» Фесун

Ганна Фесун

Ганна Фесун часто транслює свої думки у соцмережах. Скриншот із відео на сторінці у Facebook.

За повідомленням правоохоронців Волинській області станом на 11 жовтня заяв про ймовірне шахрайство з боку Ганни Фесун або інших учасників з її кола діяльності не було.

misto.media також звернулося до поліції Києва щодо наявності заяв потерпілих, але поки що інформації немає.

Нагадаємо, що у соцмережах навколо Ганни Фесун розгорівся скандал. Жінка називає себе «богородицею» і начебто бере за свої послуги гроші. Зокрема, від жінки з Луцька, яка надсилала багатьом користувачам (з них чимало мешканців міста) повідомлення з проханнями про матеріальну допомогу, кошти в борг, аби оплатити «працю людини», яка допомагає її коханому не померти. Пояснимо, що відомо.  

Чому про це говорять

Повідомлення з проханням позичити грошей на порятунок коханого, нібито воїна Інтернаціонального Легіону, який постраждав від хімічної зброї в Україні, лучани почали отримувати від користувачки А. ще з весни цього року. 

Жінка прохала про різні суми: посильну допомогу, кілька тисяч гривень чи навіть доларів. Гроші, за її словами, були платою людині з «даром зцілення» за «Сотворене Чудо». 

Хтось надсилав кошти, думаючи, що то на лікування. Ще дехто просто підтримував знайому у відчаї. Багато людей, однак, не відгукнулися. 

Публічного розголосу ситуація набула 7 жовтня, коли після одного з таких повідомлень комунікаційниця Надія Потоцька опублікувала допис на своїй фейсбук-сторінці про цю ситуацію.

Складна історія і не проста моральна дилема, хто памʼятає мій допис вчора. Взяла дві доби на роздуми, чи виходити з цією...

Posted by Nadiika Pototska on Monday, October 7, 2024

«Зʼясувалось, що коханий понад пів року у комі. За кордоном у лікарні. А в Україні якась жінка «шле енергію», щоб він жив. Вона це може робити тільки тоді, якщо дівчина буде їй віддячувати. Енергія працює за обмін на кошти, як я зрозуміла. І це відбувається давно», – писала вона. 

Понад 25 знайомих Надії отримували подібні повідомлення. Надія Потоцька зазначила, що тією «жінкою з даром зцілення», яка брала гроші за спрямування енергії, є Ганна Фесун. 

Хто така Ганна Фесун

Допис про так звану «богородицю» невдовзі з'явився на фейсбук-сторінці українського письменника, засновника проєкту Ukraїner Богдана Логвиненка. Він пише, що знав Ганну Фесун ще з часів, коли вона була власницею кафе Call me Cacao у Києві.

Друзі, хтось із вас колись дізнався від мене про Ганну Фесун. Я писав декілька постів, які тоді дуже розлетілись спершу...

Posted by Bogdan Logvynenko on Monday, October 7, 2024

Водночас 10 жовтня на своїй сторінці у відеозверненні до Богдана Фесун зауважила, що отримує після оприлюднення інформації погрози, також їх наче б то отримують члени її родини. Вона зауважує, що телефоном зараз ні з ким не спілкується.

У матеріалі УП.Життя ідеться, що так званій «цілительці» 38 років. Родом вона із Золотоноші, що на Черкащині. На Facebook-сторінці жінки вказано, що Фесун закінчила Державний торгівельно-економічний університет за спеціальністю «Фінанси бізнесу». 

Як пише видання, в 2021 році «ПриватБанк» двічі позивався до жінки та відсудив 80,9 тисячі й 46 тисяч гривень через заборгованість за кредитами. У 2023–2024 року з нею судилася компанія «Медікас» через заборгованість, яка стосувалася оренди приміщення. Жінку зобов’язали сплатити 150,2 тисячі гривень.

«Дар зцілення» і своє «призначення» Ганна нібито відкрила, коли їй виповнилося 33 роки. Відтоді на платних заходах під назвою «Коло життя» вона ділилася знаннями, які мають допомогти зцілити «глибинні рани та родові травми» чи налагодити «зв’язок людини з її родом та духом». 

Про постраждалих і чому це резонанс

Лучанка, про яку йде мова, у коментарях під дописами про цю ситуацію і далі відстоює свої переконання. Водночас її мама у розмові із журналісткою «Української правди» розповіла, що жінка заборгувала величезні кошти: 

Я не знаю, чи вистачить життя, щоб повернути всі борги. Донька платила Фесун сама – за «чудо». Вона постійно казала: «Мамо, це чудо поряд, чого ж ти не хочеш повірити в нього?» Я її намагалася переконати, по монастирях їздила, сорокоуст подавала. Але марно.

Батько, який зараз захищає Україну у складі ЗСУ, надіслав їй 60 тисяч гривень. Пізніше надсилав ще. 

Психологиня платформи Rozmova Аліна Майбога у коментарі Hromadske пояснила, що в скрутні часи людям особливо потрібні надія та віра. А коли їх бракує, дехто здатен повірити навіть у диво — як їм здається.

А це «диво» зазвичай обіцяють зовсім земні люди, які звуть себе чаклунами, святими, пророками тощо. І тут дві сторони медалі. Або ці люди справді вірять у свої «здібності», або вони просто наживаються на чужому горі. Бо саме тоді, коли надії залишається так мало, люди ладні нести ледь не всі гроші світу, щоб отримати хоча б промінь віри.

Аліна Майбога
Психологиня

Як допомогти?

У поліції радять писати заяви, якщо підозрюєте, що стали жертвами чи хтось з близьких став потерпілим. 

У згаданому матеріалі Hromadske психологиня радить бути поруч і підтримувати людей морально, бо часто вони шукають «магічну» підтримку, коли почуваються самотніми. 

Впоратися з травматичним досвідом у майбутньому допоможе терапія, групи підтримки з людьми, які пережили щось схоже. Але на етапі, поки людина ще досі під згубним впливом, говорити про це зарано. 

Адвокат, старший партнер юридичної компанії O.Legis Олег Огородник пояснює, що досить часто ошукана людина не розуміє чи не вірить, що її ошукують і вважає, що передача коштів за певні нематеріальні послуги чи блага була добровільною, без маніпулювання, примусу чи навіювання. 

Інша категорія людей не хоче суспільного осуду чи ганьби, тому ніколи нікому не розповість про те, що таке трапилося. 

«Законодавець визначає, що шахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою.

Надання неіснуючих послуг або продаж неіснуючого товару із прямим умислом на заволодіння майном іншої особи є шахрайством. Однак без заяви ошуканої людини (потерпілого) неможливо розпочати розслідування за фактом. 

Доказами шахрайських дій можуть бути покази свідків, переписка, записи розмов, банківські транзакції. Головне – довести факт передачі коштів», — пояснює юрист. 

На питання, чи є так звані духовні наставники, тарологи, розкладачі натальних карт і «богородиці» шахраями за замовчуванням, він відповідає заперечно. Презумпція невинуватості, яка закріплена в Конституції України, каже, що провину кожної особи, підозрюваної у шахрайстві, потрібно доводити індивідуально.

misto.media Підписуйся на misto.media в інстаграмі, фейсбуці та телеграмі

також читайте